Planera bröllop: Komplett guide med checklista för bröllopsplaneringen
Har det blivit dags att planera bröllop? Grattis! Att planera bröllop är ett väldigt roligt men stundtals också ganska krävande projekt. Under bröllopsplaneringen har ni tid att både fantisera om och se fram emot den stora dagen, men det kan också kännas överväldigande med alla små detaljer som ska spikas och alla beslut som ska fattas. För att göra resan mot altaret så smidig och stressfri som möjligt har vi här samlat massor av praktiska tips och verktyg som vi hoppas ska vara till hjälp i planeringen av ert drömbröllop. Lite längre ner hittar ni också en checklista som steg för steg går igenom vad ni behöver göra och när. Stort lycka till med er bröllopsplanering!
Så kommer ni igång med bröllopsplaneringen
Ett av de första och viktigaste stegen i bröllopsplaneringen är att sätta en budget. En välplanerad bröllopsbudget hjälper er att hålla koll på era utgifter och se till att ni inte spenderar mer än vad ni hade tänkt er. Det är viktigt att vara realistisk när ni sätter er budget och att ta med alla tänkbara kostnader i beräkningen, från lokalhyra och bröllopsklänning till catering och dekorationer.
Tänk på att avsätta ordentligt med tid för bröllopsplaneringen. Det mesta tar mycket längre tid än vad man kanske förväntar sig. Ett tips är att boka in stående planeringsmöten, till exempel en gång i veckan, för att stämma av hur ni ligger till i planeringen och vad som behöver göras härnäst. Kom ihåg att löpande kontrollera så att ni är i fas med er budget också.
Hur lång tid tar det att planera ett bröllop?
Hur lång tid som behövs för att planera bröllop beror helt på vilken typ av bröllop ni tänker er. Ett mindre och enklare bröllop kan naturligtvis planeras på kortare tid än ett stort bröllop där många gäster behöver resa långt för att kunna delta. Generellt brukar man rekommendera att börja planeringen i god tid, gärna 1 till 1,5 år innan det tänkta bröllopsdatumet. Det är oftast tillräckligt med tid för att ni ska kunna boka den bröllopslokal och de leverantörer ni vill. Det ger er också tid att spara pengar och planera alla detaljer i lugn och ro. Att vara ute i god tid minskar stressen under bröllopsplaneringen och ökar chansen att bröllopet blir precis så som ni tänker er.
Planera bröllop på kort tid
Självklart är det fullt möjligt att planera ett både vackert och minnesvärt bröllop på kortare tid än ett år. Om ni ska planera bröllop på kort tid behöver ni vara extra strukturerade och fokuserade i er planering. Det kan innebära att ni behöver fatta snabbare beslut, vara flexibla med datum och leverantörer och prioritera de delar av bröllopet som är viktigast för er. Använd en checklista för bröllopet med tydliga uppgifter och deadlines för att se till att ni håller er på banan. Med rätt inställning och noggrann planering kan ett bröllop planerat på kort tid bli lika magiskt som ett som planerats under en längre period!
Verktyg som underlättar bröllopsplaneringen
Bröllopsplaneringen kan kännas som en mastig uppgift, men tack vare modern teknik finns det gott om verktyg som kan underlätta processen. Här är några av de mest användbara verktygen för dig som planerar bröllop:
- Appar för bröllopsplanering: Det finns många appar tillgängliga för både iOS och Android som erbjuder allt från checklistor och budgetverktyg till bordsplacering och körscheman. Sök på “bröllop” i din appbutik så hittar du flera alternativ!
- Checklista för bröllopet: Att utgå från en detaljerad checklista är A och O för att inte missa några viktiga delar i planeringen. Längre ner hittar du en checklista som guidar dig månad för månad!
- Bröllopsplanering i Excel: För den som föredrar digital planering är en Excel-mall ett utmärkt sätt att hålla koll på gästlistor, budget och tidsplaner.
- En egen bröllopshemsida: Det finns flera hemsideverktyg som är gjorda specifikt för par som bröllop. Många av dem har inbyggda OSA-system och bordsplaceringsverktyg som förenklar planeringen. Dessutom är det ett praktiskt sätt för er att dela information med era gäster! Joy och The Knot är engelska alternativ, i Sverige finns till exempel Bröllopssida.se.
- Podcast om bröllop: Om du söker inspiration till bröllopsplaneringen finns det flera otroligt bra bröllopspoddar att lyssna på! Bröllopstankar och Drömbröllop med Johanna och gäster är två bra svenska poddar.
5 tips för en lyckad bröllopsplanering
- Börja planera i god tid: Ju tidigare ni börjar med planeringen desto bättre. Genom att börja i tid kan ni noggrant tänka igenom era val, boka de leverantörer ni verkligen vill ha och undvika stressen som kommer med sista minuten-planering.
- Gör en prioriteringslista: Bestäm tillsammans vad som är viktigast för just er på er bröllopsdag. Är det platsen, maten, musiken eller kanske fotografens stil? När ni är överens om vad ni vill prioritera är det lättare att hålla fokus och lägga både energi och budget på det som betyder mest.
- Var flexibel: Det är viktigt att ha en vision för bröllopet, men var också öppna för att anpassa er och att kompromissa. Kanske märker ni att vissa idéer inte är genomförbara inom er budget eller tidsram, eller att vissa leverantörer inte är tillgängliga ert datum. Ibland kan en flexibel inställning leda till ännu bättre lösningar än de ursprungliga planerna!
- Ha en plan B: Alla önskar sig bra väder på sin bröllopsdag, men eftersom vädret sällan är pålitligt, särskilt inte under den svenska sommaren, är det bra att ha en plan B. Planerar ni en utomhusvigsel kanske ni behöver ha en lokal tillgänglig som backup? Tänk igenom olika alternativ så slipper ni stressa sista veckan om väderleksrapporten plötsligt visar spöregn.
- Gör det personligt: Kom ihåg att ert bröllop ska reflektera era personligheter och er relation. Det är lätt att tro att man “måste” göra det ena eller det andra när man ser i sociala medier vad andra har valt till sina bröllop. Tänk på att det är er dag, så se till att den känns som er!
Checklista inför bröllopet
Här är en detaljerad checklista att utgå ifrån för att underlätta er bröllopsplanering. Beroende på vilken typ av bröllop ni planerar kanske inte alla punkter är relevanta för just er, men checklistan är en bra grund för de flesta. Den här checklistan börjar 18 månader innan bröllopet, men planerar ni bröllop inom en snävare tidsram är det förstås bara att anpassa tidsangivelserna därefter.
18–12 månader innan bröllopet
- Bestäm datum för bröllopet
- Boka bröllopslokal för festen
- Boka vigsel i kyrka eller vigselförrättare
- Sätt en bröllopsbudget
- Gör en preliminär gästlista
- Bestäm bröllopstema
12–9 månader innan bröllopet
- Beställ och skicka ut Save the Date-kort till gästerna
- Boka en bröllopsfotograf och/eller videograf
- Välj ut brudtärnor, bestman och marskalkar och tillfråga dem
- Välj ut toastmaster/toastmadame och värdar och tillfråga dem
- Prova och beställ brudklänning
- Boka frisör och makeupartist
- Boka florist
- Boka eventuell underhållning: DJ, liveband, solist till vigseln
- Kontakta hotell om ni har många långväga gäster, ofta kan man göra en preliminärbokning och få rabatt om man bokar många rum
9–6 månader innan bröllopet
- Bestäm meny och boka catering
- Bestäm dryck och fundera igenom om ni vill ha öppen bar eller inte
- Fundera över och påbörja inköp av dekorationer till bröllopslokalen
- Beställ bröllopstårta
- Boka transport till vigselplatsen
- Skapa en bröllopshemsida
- Köp accessoarer som brudskor, brudslöja, smycken och underkläder
- Boka bröllopsresa eller mini-moon, kolla upp om ni behöver visum eller vaccinera er inför resan
6–3 månader innan bröllopet
- Beställ och skicka ut inbjudningskort
- Prova och beställ vigselringar
- Boka möte med prästen eller vigselförrättaren
- Boka eventuell transport till gästerna
- Ansök om hindersprövning (giltig i 4 månader)
- Boka bröllopssvit eller hotell för bröllopsnatten
- Beställ kläder åt brudgummen
- Beställ kläder åt tärnor och marskalkar
- Boka fotobås eller andra aktiviteter till bröllopsfesten
- Boka provfotografering med bröllopsfotografen
- Planera minglet: aktiviteter, musik, tipsrunda, plockmat etc.
- Planera eventuell förfest dagen innan bröllopet
- Planera eventuell aktivitet dagen efter bröllopet, t.ex. gemensam brunch
- Skriv en önskelista
3–1 månad innan bröllopet
- Ta brudklänning och kostym till skräddare för eventuella sista justeringar
- Boka in en provsminkning och provuppsättning med frisör/MUA
- Skicka in blankett för namnbyte om någon av er ska byta efternamn
- Kontrollera att ni har giltiga pass till bröllopsresan
- Börja träna på bröllopsvals till första dansen
- Planera vigselceremonin: välj in- och utgångsmusik, psalmer om ni gifter er i kyrkan etc.
- Påbörja arbetet med att skapa festhäften och andra trycksaker
- Sätt ihop spellistor till minglet, middagen, dansgolvet
- Beställ gästbok
- Boka tid hos jurist för att skriva äktenskapsförord
4–2 veckor innan bröllopet
- Beställ trycksaker som namnskyltar, festhäften och vigselprogram
- Gå in skor om ni köpt nya
- Sätt ett detaljerat körschema för dagen
- Bekräfta alla bokningar och antal gäster
- Gör en bordsplacering
- Köp morgongåva
- Köp eventuella presenter till personer med hedersuppdrag
2–1 vecka innan bröllopet
- Boka in klippning och eventuell färgning eller slingor hos din frisör
- Boka manikyr och pedikyr
- Träffa vigselförrättaren och gå igenom vigselceremonin
- Kolla väderleksrapporten och planera för ev. regn
- Köp in alkohol om ni har bokat en lokal där ni får ta med egen dryck
1 vecka–1 dag innan bröllopet
- Packa allt ni behöver till bröllopsdagen
- Packa till bröllopsresan om ni åker direkt efter bröllopet
- Hämta upp eventuellt hyrgods
- Köp in eventuell mat, till exempel snacks, vickning, brunch
- Dekorera bröllopslokalen
- Testa all teknik, t.ex. projektor, mikrofoner och ljudanläggning
- Kontrollera att ni har allt ni behöver till dagen, gör eventuella sista inköp
Bröllopsdagen
- Kom ihåg att äta ordentligt, grunda med en ordentlig frukost. Planera ev. in lunch innan vigseln (men akta för guds skull klänningen!)
- Hämta alla blommor och buketter hos floristen om de inte levereras till lokalen
- Glöm inte ringarna!
- Försök att vara i stunden och njut av er stora dag!
Efter bröllopet
- Beställ och skicka ut tackkort
- Kontrollera att vigselförrättaren har skickat in vigselbevis
- Skaffa nytt pass, körkort, bankkort etc.
- Returnera hyrgods
- Sälj dekorationer och annat som ni inte längre behöver